Aquest 2009 celebrem el Bicentenari de la mort d’un gran músic: Franz Joseph HAYDN

FRANZ JOSEPH HAYDN morí a Viena el 31 de maig del 1809. Per això aquest any 2009 celebrem el seu bicentenari.

Franz Joseph Haydn fou un compositor austríac del Classicisme. És un representant del Classicisme vienès en la mateixa mesura que ho són Mozart i Beethoven. La seva carrera musical  va des del final del Barroc fins al principi del Romanticisme, gràcies a una vida més llarga del que era habitual a l’època.

Va néixer el 1732 en el sí d’una família modesta. El seu pare, Mathias, era constructor de carros i músic afeccionat. La seva mare, Anna Maria Koller, era cuinera a la casa del comte Harrach, senyor de Rohrau. Era el segon dels dotze fills que va tenir la parella, només sis dels quals van arribar a adults.

Als sis anys es va introduir en l’aprenentatge de la música de la mà del seu oncleAls vuit anys, i gràcies a la seva bonica veu de soprano entra com a nen cantor a la capella de la catedral de Sant Esteve de Viena. Es va continuar formant musicalment i hi va aprendre a tocar el clavecí i el violí.

En els seus últims anys, Franz Joseph Haydn creà l’oratori La Creació”, la seva  obra mestra. El compositor clàssic austríac expresà la seva  visió de la creació, como estava exposada a la Santa Bíblia. “La Creació” de Joseph Haydn és considerada  el seu més gran treball.

Aquí tens tres fragments d’aquesta obra:

floraterensi

About floraterensi

Mestra especialista de música i apasionada de les TIC
Article escrit a: Audició, C.Mitjà, C.Superior, Història de la Música, Músics. Afageix a preferits permalink.

2 Respostes a Aquest 2009 celebrem el Bicentenari de la mort d’un gran músic: Franz Joseph HAYDN

  1. MAR I DIPI RIPOLL GONZALVO diu:

    EL COMPOSITOR ÉS FRANZ JOSEPH HAYDN. CELEBREM EL BICENTANARI DE LA SEVA MORT.

    L’OBRA MÉS IMPORTANT ÉS L’ORATORI “LA CREACIÓ”.

  2. david diu:

    El music al que celebrem el bicentenaride la seva mort es Franz Joseph Haydn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>