“El Ritual del Foc”, del “Amor Brujo” de Manuel de Falla per a 6è

Aquest és MANUEL de FALLA (Espanya, 1876- Argentina, 1946)

Fou un compositor andalús de música clàssica. Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol. Fou també un dels primers compositors d’aquesta tradició que es va donar a conèixer a tota Europa i Amèrica, superant l’aïllament de la música hispana des del segle XVIII.

Va compondre entre altres el  ballet: El amor brujo o traduit «L’amor fetiller».

És un ballet-pantomima compost per Manuel de Falla sobre un llibret de Gregorio Martínez Sierra, per a orquestra de cambra l’any 1915, i revisat per a orquestra simfònica i mezzosoprano l’any 1916.

En el següent Wix pots saber més coses d’aquest ballet, concretament de la “Dansa Ritual del Foc“, i seguir la música amb un musicograma.

Fixa’t en els signes de DINÀMICA:

pp       p      mf       f       ff      < >

floraterensi

About floraterensi

Mestra especialista de música i apasionada de les TIC
Article escrit a: Audició, C.Superior, Dansa, Educació de l'oïda, Música Escènica, Musicograma, Músics. Afageix a preferits permalink.

21 Respostes a “El Ritual del Foc”, del “Amor Brujo” de Manuel de Falla per a 6è

 1. Martina Masnou diu:

  Hola Flora
  Manuel de Falla va neixer al 23 de novembre de 1876 en el domicili familiar de la plaça de Mina número 3 a Cadiz
  Va estudiar al conservatori de Madrid on va tenir com a mestres a José Tragó i a Felip Pedrell
  Manuel de Falla va ser el que va obrir les portes al coneixement de la música autóctona Española
  A França va entrar amb relació amb Claude Debussy, Maurice Ravel i paul dukas
  Manuel de Falla tenia una dona que es deia Laura De Los Ríos Giner
  Adeu Flora i Bon cap de setmana

 2. Hola,Flora
  1- Dels cinc fills del matrimoni només tres van atènyer l’edat adulta: Manuel, Germán i Maria del Carmen.
  2-Falla va nàixer en el si d’una família benestant dedicada al negoci de consignataris de naus, que llavors vivien els últims anys de la seva esplendor econòmica, previs a l’enfonsament de les últimes restes de l’imperi colonial espanyol, que els arrossegaria a la decadència.
  3-No obstant això, la família Falla va tenir un bon contacte amb la tradició musical europea, en primer lloc a través del conreu familiar de la música, interpretant els obligats repertoris operístics i de música de saló; i, en segon lloc, l’accés any rere any a l’obra de Haydn Les set últimes paraules de Crist en la Creu, encarregada per una confraria de Cadis al compositor austríac l’any 1785 i que es representava a la Catedral cada Setmana Santa.

  Adeu,Flora

 3. Guillem Martinez diu:

  Hola Flora
  M. de Falla fou un compositor espanyol , considerat un dels més importants del segle XX.
  La seva musica té les seves arrels en el folklore espanyol.Va escriure, ballets, cançons, sarsuela, musica orquestral i per a piano.
  El 1915 estrena el ballet “El amor brujo”en el qual es narren els conjurs d´una gitana per recuperar el seu amor.
  Va neixer a l´any 1876 i va morir al 1946.
  Adeu!

 4. Mira Flora
  Manuel de Falla va ser un compositor de música classica de renom universal

  Al 1986 el Manuel va anar a Madrid on va assistir al conservatori Real de música.Alla va perfeccionar la habilitat amb el Piano amb José Trago.

  Falla va arribar a París l’any 1907, encoratjat per una promesa d’una gira de concerts que un empresari de tercera fila li havia fet a Espanya. L’arribada no va estar exempta de problemes econòmics, perquè la gira promesa no va arribar a produir-se, i finalment va ser substituïda per una gira com a pianista acompanyant d’una petita troupe. A París va entrar en relació amb Claude Debussy, Maurice Ravel, Paul Dukas i Isaac Albéniz.

 5. Pol Rabella diu:

  1.Falla va nàixer en el si d’una família benestant dedicada al negoci de consignataris de naus, que llavors vivien els últims anys de la seva esplendor econòmica, previs a l’enfonsament de les últimes restes de l’imperi colonial espanyol, que els arrossegaria a la decadència.
  2. Als 20 anys era un pianista prometedor, que ja havia compost diferents peces per tal de proveir-se d’un repertori propi, atès que en aquella època no es concebia un pianista que no interpretara obres oroginals.
  3.. De complexió dèbil, va ser rebutjat per al servei militar, i tardanament va matricular-se al Conservatori en matrícula lliure, perquè resultava massa major per alternar amb els alumnes comuns. L’excel·lent pianista José Tragó, professor del Conservatori, va adonar-se de les excel·lents capacitats del gadità i va ser un important suport per al jove pianista que, a banda, començava a mostrar interès per la composició.

 6. hola Flora
  1. Manuel de Falla va neixer el 23 de novembre del 1875(Cadiz,Espanya)
  2. Manuel de Falla va morir el 14 de novembre del 1946 (nomes va viure 69 anys) va morir a Alta Garcia,Argentina
  3.va ser el representant del nacionalisme músical,es un dels compositors Espanyolsmes importants de la primera mitat del segle xx, junt a Isaac Albéniz,Enrique Granados, Joaquin Turinai Joaquin Rodrigo

 7. Ariadna Bourgeois diu:

  Hola Flora! Mira que he trobat :

  1-El seu veritable cognom anava sense el “de”; és a dir, es deia Manuel Falla i Matheu; va ser després, als 23 anys, quan va aparèixer el de Falla. L’obra de
  1-La vida breu va ser estrenada 9 anys després perquè aquí no li feien ni cas i va haver de ser a París. Tot i que amb ella havia guanyat el Primer Premi en el Concurs de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Madrid.
  3-Granada va ser la seva major font d’inspiració; totes les biografies així ho manifesten, per això va ser nomenat Fill Adoptiu el 1926 i de Guadix un any després; però al final va acabar una mica fart pel maleït soroll del gramòfon d’un veí que no el deixava compondre. I potser per altres sorolls de bombes, incendis i pistoles.

 8. Marti Ortells Merino diu:

  Hola Flora.
  Manuel de Falla va neixer el 23 de novembre del 1876.
  Va rebre les primeres classes de piano de la seva mare, una gran pianista.
  Es va donar a conèixer amb èxit per América i Europa.
  Als 31 anys se’n va a viure a París, on coneix a diferents compositors impressionistes.
  L’any 1938, torna a Espanya per la Guerra Civil; però quan va acabar la Guerra Civil (el 1939) se’n va a viure a Argentina on mor al cap de set anys.

 9. Ariadna Cabezas diu:

  Hola flora:
  1: Manuel de falla va nèixer el 23 de novembredel 1876.
  2: Fou un compositor andalús de música clàssica de renom universal.
  3:Fou també un dels primers compositors d’aquesta tradició que es va donar a conèixer a tot Europa i Amèrica.

 10. Sergi Adrià diu:

  Hola Flora

  Manuel de Falla va neixer el 23 de novembre de 1876 en el domicili familiar de la Plaza de Mina número 3 a Cádiz, fill de José María Falla y Franco, de origen valencià y de María Jesús Matheu y Zabala

  Va recibir les primeres leccions de solfeo de ma de la seva mare, intérprete de piano, y seu avi

  Gairebé simultàniament la companyia barcelonina de pianos Ortiz & Cussó va convocar un premi de composició pianística, el premi del qual consistia en un excel·lent piano de cua. Falla decideix presentar-se als dos concursos, el que li provocarà no poc estrès i preocupacions, arribant a ambdues proves amb presses i dificultats

 11. Marti Ortells Merino diu:

  ho sento ha sigut un error

 12. Isaac Grèvol Miró diu:

  Hola soc l’Isaac Flora.
  aqui esta la meva informació de Manuel de Falla.
  1-Fou un compositor andalús de música clàssica de renom universal. Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol.
  2-Format a Madrid amb Felip Pedrell i posteriorment, a París, amb Paul Dukas.
  3. Manuel de Falla va neixer el 23 de novembre del 1875 a “Cadiz ,españa”
  4-Manuel de Falla va morir el 14 de novembre del 1946 a “Argentina,America surd”
  5-Va rebre les primeres lliçons musicals de la seva mare, una excel·lent pianista que no va dubtar a posar-lo en mans dels millors professors de Cadis: Alejandro Odero i Enrique Broca

 13. Martí Barco Martínez diu:

  Hola Flora.
  1-Falla va nèixer en el si d’una família benestant dedicada al negoci de consignataris de naus.
  2-Actualment es considera a Manuel de Falla com ú dels més grans compositors espanyols.
  3-Un dels aspectes més interessants i, alhora, més discutits de Manuel de Falla és el de la seva psicologia. Extremadament religiós i sobri.
  4-Va nèixer al 23 de novembre de 1876,va morir al 1946. Llavors va viure 70 anys aproximadament.

 14. Angela diu:

  Hola Flora,

  et dic la informació de Manuel de Falla:

  1. Manuel de Falla va ser un compositor andalús, que va renovar la música clásica. Les seves tres grans i més conegudes obres són: “El amor brujo”, “El sombrero de tres picos” i “La vida breve”.

  2. Juntament a Joaquin Turina, Joaquin Rodrigo i Enric Granados forma part dels músics espanyols més destacats dels primers anys del segle XX.

  3.Guiat pel compositor Amadeo Víves, va provar sort en el món de la sarsuela, de la que estrena obres com “Los amores de la Inés”, al 1902.

 15. jaume cors diu:

  1-Manuel de Falla y Matheu va néixer a Cadis,el 23 de novembre de 1876.
  2- Va ser un compositor andalús de música clàssica de renom universal.
  3- També un dels primers compositors d’aquesta tradició que es va donar a conèixer a tot Europa i Amèrica.
  4- Els últims vint anys de la seva vida els va passar treballant en la que considerava que havia de ser l’obra de la seva vida: la cantata escènica Atlàntida.

 16. nadia ramos diu:

  1.fou un compositor andalús de música clàssica de renom universal.
  2.Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol.
  3. Fou també un dels primers compositors d’aquesta tradició que es va donar a conèixer a tot Europa i Amèrica, superant l’aïllament de la música hispana des del segle XVIII.

 17. nadia ramos diu:

  1.Fou un compositor andalús de música clàssica de renom universal.
  2.Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol.
  3. Fou també un dels primers compositors d’aquesta tradició que es va donar a conèixer a tot Europa i Amèrica, superant l’aïllament de la música hispana des del segle XVIII.

 18. david 6èA diu:

  1. Manuel de Falla va néixer a Cadis el 23 de novembre de 1876 Alta Gracia Argentina.
  2. Fou un compositor Andalús de musica calsica.
  3.Als 20 anys era un pianista prometedor i ja havia compost diferentes peces
  4.Els últims vint anys de la seva vida els va passar treballant en la que considerava que havia de ser l’obra de la seva vida: la cantata escènica Atlàntida.

 19. javi diu:

  1- Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol.2-fou un compositor andalús de música clàssica 3- . Va compondre ballet: El amor brujo i El sombrero de tres picos; òpera: La vida breve i El retablo de Maese Pedro; i música instrumental, entre la que cal destacar la Fantasia baetica perpiano i el Concert per clavecí. La seva obra per a piano i orquestra Noches en los jardines de España està pròxima a l’estèticaimpressionista

 20. Alba Estrada Serrano diu:

  Va ser un compositor espanyol.És un dels compositors espanyols més importants de la primera meitat del segle XX

 21. Alvaro Poggio diu:

  Hola Flora
  1-Va ser un dels compositors Españols més importants de la primera meitat del segleXX junt a Isaac Albeniz, Enrique Granados, Joaquín Turina i Joaquín Rodrigo.
  2-Va neixer el 23 de Novembre del 1876 en el domicili familiar de la Plaza de Mina nº3 a Cadís.
  3-A partir de 1896 va começar a viatjar a Madrid, on va asistir al Real Conservatori de Música i Declamació, allà va perfeccionar el piano amb Jose Trago, i un condeixeble de Isaac Albeniz.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>