I ja hem arribat al mes de juny i gairebé a final de curs… Deixeu-me ja que us pengi els tres tipus de música que escoltarem en aquestes tres últimes setmanes.
Tindrem músiques per ballar, aquells temes antics que ben segur us sonaran; música de grans Bandes Sonores, de pel.lícules que segur haureu vist; i redescobrirem diferents instruments de diferent famílies que segur també haureu escoltat.
Confio hagueu gaudit de les diferents músiques dels MENÚS MUSICALS que mes a mes hem escoltat des de la megafonia del pati i ara, des del confinament, des de casa.
Al llarg de la història han sorgit multitud de dones amb grans veus. Jo n’he fet una mini selecció per a omplir la MÚSICA de la SETMANA. Totes tenen estils diferents però hi ha una cosa que tenen en comú, són DONES DE COLOR !
Us he preparat una petita mostra amb veus dels més grans del món de l’Òpera. En coneixeu algun ??? Us proposo que els escolteu i investigueu sobre ells, cerqueu quines òperes han representat, …
Segur que heu descobert que no totes les seves veus són iguals…. Dins aquest wix us presento una classificació de les diferents VEUS HUMANES.
Coneixeu l’última Simfonia composada pel cèlebre L.V.BEETHOVEN??? Es tracta de la sensacional 9ª Simfonia en re menor.
La Simfonia núm. 9 en re menor op. 125 és la darrera simfonia de Ludwig van Beethoven, acabada a principis del 1824. És una de les obres més transcendentals i, en alguns fragments també més popular, de la història de la música. El seu últim moviment, que incorpora una part de l’Ode an die Freude (Oda a l’Alegria) de Friedrich von Schiller, va ser molt innovador per l’època i va marcar un canvi decisiu en el món simfònic.
És una música que s’ha convertit en un símbol de la llibertat i de la germanor entre els pobles i, des de 1986, és l’himne de la Unió Europea(UE)
A continuació la podeu escoltar i tocar amb la flauta. Us animeu ????
Si voleu saber més sobre aquesta obra cliqueu : AUTOR
Guia d’Orquestra per a jovesés una obra de Benjamin Britten (1913-1976) que va escriure per a un documental de la BBC de Londres amb la finalitat de familiaritzar els joves amb les seccions i els instruments musicals d’una Orquestra Simfònica.
És una bona audició per reconèixer el timbre dels instruments que formen part de l’ORQUESTRA.
L’obra es divideix en tres parts:
A: Frase principal. ( “Tema” )
a / Tota l’orquestra interpreta la frase principal.
b / La frase és interpretada quatre vegades per aquest ordre: secció de vent-fusta, secció de vent-metall, secció de corda fregada i percussió.
a ‘/ Tota l’orquestra repeteix el tema principal.
B: Desenvolupament. ( “Variacions” )
Ordre d’aparició dels instruments i les seccions (observa que van del més agut al més greu):
2 º secció de corda fregada: violins, violes, violoncels, contrabaixos. (Violins i violes entren alhora).
Atent s: Quin instrument sona ara?
3 º corda puntejada: arpa
4 º secció de vent metall: Trompes, trompetes, trombons, tuba. (Trombons i tuba entren simultàniament).
5 º percussió: intenta anar anotant els instruments que reconeguis.
C: Un instrument de cada secció va “cridant” a la seva família, d’un en un, fins que tota l’orquestra està en marxa per repetir el tema principal. ( “Fuga” )
Us presento aquesta ” La Polca dels INSTRUMENTS “, cançó que ens parla dels instruments que formen part de les tres grans Famílies d’Instruments de l’ORQUESTRA:
Ben segur nois i noies de 6è que aquest tema us agradarà. Parlarem de la importància de laMúsica en el CINE.
Primer de tot, però, hem de veure la importància que té la relació entre la música i la imatge. Escolta aquests fragments musicals i mira de relacionar-los amb les imatges que tens al teu quadern.
I ara si, parem del CINEMA !!!
Què en sabeu de les Bandes Sonores? Coneixeu quins són els grans compositors de les bandes sonores de les pel.lícules que tan us agraden?
En aquest wix en coneixerem alguns i aprendrem què és una banda sonora.
Un cop hagueu entrat al wix caldrà cercar les respostes a les següents preguntes que respondreu des de l’EDMODO:
En una pel.lícula, la música sempre es composa expressament ?
Defineix BANDA SONORA
Quan arriba el cine sonor ?
Els primers intents de posar una banda sonora necessiten de dos aparells. Quins són ?
Nombra els principals compositors de Bandes Sonores i cita una de les seves obres.
I per acabar pots descobrir la importància de la música clàssica en el cine. En aquesta presentació trobaràs la música de grans compositors clàssics com a part de la Banda Sonora de pel.lícules ben conegudes….
Continuem parlant de l’ORQUESTRA a 4t. Avui parlarem dels seus orígens i de la seva evolució al llarg de la història.
Sabeu que l’orquestra neix en el Barroc ??? Aquí l’orquestra és relativament petita, ja que té com a base els instruments de corda. L’orquestra apareix com a conjunt estructurat d’instruments organitzats per famílies (seccions de corda, vent-fusta, vent-metall i percussió).
El clavicèmbal i l’orgue fan dues funcions: de solistes o de suport polifònic (baix continu). El clavicembalista era l’encarregat de fer les funcions de director des del clavicèmbal.
A 5è ja sabem què és la Música Descriptiva. N’escoltarem una de molt bonica de la mà d’un gran compositor i pianista Txec, B.SMETANA. És un poema Simfònic anomenat ”El Moldau“.
Ens descriu el recorregut d’aquest riu per terres de Bohèmia i Moldàvia, a la República Txeca, des que neix fins que arriba a Praga.
L’escoltem ?
Per fer-nos més a la idea de com neix un riu i com és els seu recorregut podeu fer-li una ullada a la següent presentació. Us serà molt útil per entendre aquesta obra de Smetana. L’ha fet la professora V.Casas.
Amb l’eina Showme de l’Ipad he preparar aquesta petita explicació sobre què és el Compàs.
Mira també aquest video tan divertit del programaAtrapa-sonsque ens explica més sobre el compàs.
Avui anem a treballar només un compàs, el compàs TERNARI. Ben segur que en alguna ocasió has escoltat o, fins i tot, ballat aquest conegut Vals de Johann Strauss IIque es titula “En el bell Danubi Blau“.
Amb aquest vals treballarem la noció de RITME i COMPÀS, i sobretot la diferència entre compàs BINARI i TERNARI.
Entra en el Wix i segueix la música de la mà d’un musicograma:
Abans de començar a descobrir tot el què hi ha al voltant de l’Òpera us presento amb aquestes imatges els grans Compositors d’Òpera de la Història de la Música.
Però, QUÈ ÉS L’ÒPERA ???
Clica sobre la imatge i trobaràs la resposta…..
Si ja saps què és l’Òpera hauríem de parlar dels diferents tipus de veus que hi trobem. Per a que les coneguis et proposo aquestes dos activitats que ben segur t’agradaran:
Es tracta d’un fragment del conegut Ballet de P.I.Txaikovski“La Bella Dorment“, que es titula L’Ocell Blau.
La Bella Dorment és un ballet en tres actes, amb música de Piotr Ilitx Txaikovski, llibret d’Ivan A. Vsevoloixki i coreografia de Màrius Petipà. Es va estrenar al Teatre Mariïnski de Sant Petersburg el 14 de gener de 1890. Està basat en el conte infantil homònim, escrit per Charles Perrault l’any 1697.
Escolteu amb atenció doncs sentireu un diàleg entre dos coneguts instruments de vent-fusta:
CLARINET
FLAUTA TRAVESSERA
Entra en el Wix i l’escoltaràs mentre segueixes el musicograma:
Aquest proper dimecres 5 de febrer, els alumnes de 6è aniran al Palau de la Música Catalana per escoltar en directe l’Orgue que hi ha a la sala de concerts.
L’audició que tindrà lloc ens permetrà de conèixer i gaudir del so d’un dels instruments més grans que hi ha: l’Orgue.
Es tracta d’un orgue adquirit a la casa alemanya Walcker, de Ludwigsburg, l’any 1908 i que recentment ha estat remodelat.
Actualment està format per 3.772 tubs que li confereixen una enorme varietat de sons i tonalitats.
Si cliques sobre la imatge trobaràs informació per respondre unes preguntes sobre l’Orgue i l’Edifici Modernista del Palau de la Música, feta per Montserrat Benito.
Més informació que et pot ser d’utilitat abans de fer la visita:
Per conèixer aquesta família dels Instruments de Vent he preparat unes activitats amb Educaplay, una plataforma que permet la creació d’activitats educatives de tot tipus.
Endavant !
N’he trobat d’altres que també et poden ajudar a conéixer millor els INSTRUMENTS de VENT:
Coneixeu un conte musicat del compositor rus Serguei Prokófievque porta per nom Pere i el Llop?
Pere i el Llop és una composició simfònica feta per S.Prokófiev per a nens, amb música i text adaptat per ell, i amb un narrador acompanyat per l’orquestra.
Pere i el llop està escrita per una flauta, un oboè, un clarinet en la, un fagot, 3 trompes en mi, un timbal i cordes per l’al·legoria dels personatges principals, i un acompanyament de trompeta en si bemoll, trombó, triangle , pandereta, platerets, castanyoles, tambor de caixa, i bombo en l’orquestració.
Cada personatge de la història té assignat un instrument i un tema musical:
Pere: Violin, violes, violoncels i contrabaix (instruments de corda). Avi: Fagot Ocell: Flauta travessera Ànec o Oca: Oboè Gat: Clarinet El Llop: 3 Trompes Caçadors: Timbals i el bombo.
A continuació podeu saber tot sobre l’autor i el conte.
L’AUTOR
ELS PERSONATGES
JUGUEM ?
He trobat aquest WIX de Noelia Martín Amores que segur ens pot ser útil i uns quants videos més:
El compositor francès va planejar l’obra com a broma per un día de carnaval, així que apareixen lleons, gallines, tortugues, cangurs, ases i alguns animals més i té tocs de bon humor per aquí i per allà.
Aquest és Camille Saint-Saëns:
Avui, els nens i nenes de 2n escoltarem el fragment que fa referència al cigne. I que està interpretat per un piano i un violoncel.
Podeu escoltar com fa en aquests dos videos que us deixo a continuació.
Encara que avui no és divendres 22 de novembre, dia en que celebrem SANTA CECÍLIA, patrona de la música, ens hem avançat i hem gaudit d’una audició de 1r a 4t al gimnàs de l’escola.
Amb un munt d’instruments de percussió, corda i vent d’arreu del món en Jordi de la companyia KHAN CARTRÓ ens ha fet gaudir tot escoltant el so d’instruments gens coneguts per a nosaltres.
Per treballar les qualitats del so “llarg” i “curt” he pensat en el pizzicato del ballet Sylvia del compositor francès Léo Delibes.
Sylvia és un ballet de Léo Delibes estrenat a l’Òpera de París el 14 de juny de 1876. L’estrena d’aquest ballet se celebrà el 14 de juny de 1876 en el Teatre de l’Òpera, amb coreografia de Louis Merante. Si Léo Delibes no hagués existit hauria calgut inventar-lo per a major glòria del ballet. Ell fou un llaç d’unió entre el ballet romàntic i el modern. Sense ell,, durant la segona meitat del segle XIX, els ballarins parisencs, haurien tingut de limitar la seva activitat als ballables de les òperes.
Aquest músic que escoltarem és Georges Bizet, un compositor francès que va néixer el 1838 a París. I encara que morí molt jove, als 36 anys, va saber combinar l’art de la música amb la dramatúrgia i la dansa, i és per això que les seves obres són tant complertes.
Potser una de les seves obres més conegudes és “Carmen”, una òpera en quatre actes que descriu els embolics amorosos entre la gitana Carmen, el seu gelós amant Don José, la pagesa Micaela i el torero Escamillo.
N’escoltarem un tros, concretament “La Marxa dels Torejadors”, de la suite nº1.
Trobareu la música, un musicograma i més sobre l’autor en aquest wix:
Ara seguirem aquest altre musicograma amb percussió corporal. Està fet per la mestra Paola Oliva:
Aquest bloc de música vol ser una finestra oberta per mostrar totes les activitats, festes i sortides musicals que fem a l'escola. Ens agradaria molt rebre les vostres visites i els vostres comentaris, i així entre tots gaudir d'una música ben VIVA!